I vår barnehage har vi hatt en spennende og lærerik periode med FORUT-aksjonen. Prosjektet har gitt oss muligheten til å utforske en ny kultur sammen med barna, samtidig som vi har latt oss inspirere av Reggio Emilia-filosofien. Vi har lagt vekt på barns utforskning og deltakelse, og latt deres interesse styre retningen på prosjektet.
En utforskende start
Vi startet FORUT-aksjonen ved å se filmene om Hamphless fra Malawi. Disse engasjerte barna sterkt, og det tok ikke lang tid før vi begynte å snakke mye om de ville dyrene som bor i Malawi. For de yngste barna har fokuset ligget på dyrene, mens vi med de eldste har utvidet tematikken til å inkludere nasjonalparker og sammenligninger mellom Malawi og Norge. Vi har også lest historien om «Hyenen og geita» og «Det mektigste dyret», som barna syntes var veldig spennende.
Sanseopplevelser med musikk og forming
Musikken som er laget til prosjektet har skapt mye glede og energi i barnehagen. Barna har fått spille på instrumenter og danse til rytmene fra Malawi. Gjennom dette har de fått en mer sanselig opplevelse av kulturen, og det har vært flott å se deres engasjement i musikken.
Formingsaktiviteter har også vært en stor del av prosjektet. Noen av barna har tegnet de ville dyrene vi har lært om, mens mot slutten av prosjektet fikk barna lage apekatter av papptallerkener. De fikk male, klippe ut neser og ører, og lime på øyne – en aktivitet som var svært populær blant mange av barna. I tillegg har vi fargelagt Malawi-flagget og malt med varme farger som gul, oransje og rød. Disse har blitt til vakre hjertemalerier, inspirert av at Malawi kalles «Afrikas varme hjerte». Barna assosierte også fargene med brann, lava og sola, noe som førte til gode samtaler.
Samtaler og refleksjoner i hverdagen
Mange av barna i vår barnehage er vitebegjærlige og nysgjerrige, og gjennom hele prosjektet har Hamphless vært et naturlig samtaleemne i hverdagen. Barna har vært ivrige etter å lære mer om hvordan det er å være barn i Malawi, og vi har også lyttet til historier og sett på bilder av landskapet og dyrelivet der. FORUT-aksjonen har skapt mange fine fellessamlinger, hvor vi har dramatisert sanger og eventyr. I en av samlingene fikk barna se i Monkis koffert, hvor det gjemte seg ulike dyr vi finner i Afrika – noe som skapte stor begeistring! Vi har også gjenfortalt fortellingen om det mektigste dyret, Elefanten, med vår egen lille vri.
FORUT i hverdagen
For å holde prosjektet levende har vi hengt opp plakater fra FORUT-aksjonen på de ulike rommene i barnehagen. Dette har gitt barna mulighet til å gjenoppleve og reflektere over det de har lært gjennom dagen. I frileken har Monki (en apekatt) og Suala (en giraff) vært med barna på mange eventyr, noe som har skapt enda sterkere tilknytning til tematikken. FORUT har også inspirert oss til å henge opp flagg fra de ulike nasjonalitetene som både barn og voksne i barnehagen har en tilhørighet til – en flott måte å synliggjøre mangfoldet vårt på.
Vi avslutter prosjektet på barnehagedagen 11. mars. Da marker vi viktigheten av leken med slagordet “La leken leve”. Dette har en dobbeltbetydning hos oss i år da vi har et mål om å gjenbruke leker ved at vi selger det til inntekt for Hamphless og landsbyen i Malawi. Vi håper at dette blir en fin og innholdsrik dag for store og små og at vi bidrar til et veldedig formål.
Gjennom dette prosjektet har vi ikke bare lært om Malawi, men vi har også styrket barnas forståelse for kultur, dyr og livsstil i en annen del av verden. FORUT-aksjonen har virkelig vært en berikende opplevelse for oss alle!